Advocaatovcov doma odpisujú, tí chcú dokázať opak

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Sebavedomí, silní a optimistickí sú futbalisti Ruska pred EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Obhajca bronzu, ktorý vyradil na ceste na turnaj aj Slovákov, túži najmenej zopakovať výsledok z EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku, kde ho v semifinále vyradil neskorší víťaz zo Španielska.

Rusi kvalifikáciu vyhrali celkom pohodlne, hoci napríklad doma so Slovákmi na začiatku prehrali 0:1. Potom sa ale "medveď" prebral a holandský tréner Dick Advocaat ho dokázal naštartovať na víťazný kurz. Ten položil základ najmä na defenzívu, Rusi v B-skupine inkasovali iba štyri góly v 10 zápasoch, a z toho dva dostali pri výhre 3:2 v Dubline nad Írskom.

Ruské médiá síce nástupcovi Guusa Hiddinka ostro vyčítali, že nedáva šancu mladým, po postupe však zmenili rétoriku už len na opatrný pesimizmus. "V roku 2008 s nami nikto poriadne nepočítal, a preto sme mohli zaskočiť takzvaných expertov. Teraz to budeme mať oveľa ťažšie. Advocaat stále stavia na rovnakých hráčoch ako Hiddink, a tí nemladnú. Otázna je aj ich forma," napísal komentátor denníka Sovietskij Sport a bývalý reprezentant Jevgenij Lovčev.

Ruský kapitán Andrej Aršavin, ktorý strávil posledné tri mesiace v Zenite Petrohrad potom ako ho uvoľnil na hosťovanie v poslednej chvíli jeho riadny zamestnávateľ Arsenal Londýn, je ale optimista. "Viem, že nás doma mnoho ľudí odpisuje. Tak nech si hovoria čo chcú. Ja by som rád dokázal, že sa mýlia. je pre nás plus, že sme jeden tím a vieme, čo nás na EURO čaká. Jediné na čom záleží je postup zo skupiny," povedal Aršavin. Jeho tím v generálke na turnaj zdolal Taliansko 3:0. "Zborná" štartuje už na deviatom európskom šampionáte.

RUSKO

riadiaci orgán: Ruský futbalový zväz (založený 1912)

web: htp://www.rfs.ru

vstup do FIFA: 1912

vstup do UEFA: 1954

dresy: červené, biele

účasti na ME: 9

najväčšie úspechy: majster Európy 1960, vicemajster Európy 1964, 1972, 1988, bronz 2008, 4. MS 1966

postavenie v rebríčku FIFA: 11.

tréner: Dick Advocaat (Hol.)

postup na ME: víťaz B-skupiny

najznámejší hráči: Andrej Aršavin (Arsenal Londýn), Roman Pavľučenko (Tottenham Hotspur), Jurij Žirkov (Anži Machačkala)
 

Vyberte región